STRESS /DEPRESSIE /ANGST /ROUW /ADHD /HSP
Stress
Bij langdurige stress voel je je steeds minder in staat om te voldoen aan alle eisen die aan je gesteld worden: de balans tussen je draagkracht en je draaglast is verstoord. Het voelt alsof de boog constant gespannen staat. Diverse stressklachten kunnen dan optreden zoals hoofdpijn, slapeloosheid, prikkelbaarheid, somberheid of vluchten in eten of drank. Als deze klachten lang aanhouden kunnen ze leiden tot chronische klachten als burn-out, chronische vermoeidheid, depressie etc. De behandeling begint met psycho-educatie. Een zoektocht naar jouw uitdagingen op de gebieden ‘stressbronnen afbakenen’, ‘levensstijl veranderen’, ‘sociale steun vergroten’ en ‘helpende denkpatronen’ (m.b.v. kaartenset) kan inzicht en verandering teweeg brengen. Ook mindfulness, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen je leren om aanwezig te zijn in het nu en om je levensritme te vertragen.
Depressie
Bij een depressie voel je je langer dan 2 weken somber. Je hebt nergens meer plezier in, alles lijkt mat en grauw. Het is net of er een dikke mist over alles ligt. Daarnaast slaap je vaak slecht, heb je angstklachten, schuldgevoelens, concentratieklachten of gedachten aan de dood. De behandeling is vaak een combinatie van psycho-educatie, cognitieve gedragstherapie en interpersoonlijke psychotherapie (IPT, een kortdurende gesprekstherapie). Ook mindfulness, leren om met aandacht in het hier en nu te leven, kan ervoor zorgen dat je je beter gaat voelen. Voor behandeling met medicatie werk ik samen met je eigen huisarts.
Angst- en paniekklachten
Bij dreigend gevaar voelen veel mensen zich angstig. Dat is normaal: angst zorgt ervoor dat je jezelf beschermt en verdedigt. Maar je kunt ook helemaal verstrikt raken in angst: dan durf je bijv. de deur niet meer uit of ontwijk je dingen of situaties. Als je door angst in het dagelijkse leven niet goed meer kunt functioneren is hulp nodig. Via psycho-educatie krijg je eerst informatie over hoe angst werkt. Met cognitieve gedragstherapie kijken we naar de denkpatronen die verband houden met angst. Je leert deze gedachten opnieuw te beoordelen en te zoeken naar alternatieven. Ook wordt geoefend met het doorbreken van het vermijdingsgedrag. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen eveneens helpen om met angst om te leren gaan.
Rouw- en verliesbegeleiding
Misschien ben je een dierbare, je gezondheid, baan of relatie verloren. Leren leven met verlies is een moeilijke opgave. Rouw is de kostprijs van hechting en maakt deel uit van je identiteit. Het is een proces van aanpassing, verandering, een zoektocht naar betekenis. In rouw zijn veel emoties aanwezig die een eigen functie hebben, een eigen taal spreken. Als je vastgelopen bent in deze zoektocht wil ik je graag ondersteuning bieden.
Omgaan met ADHD
Snel afgeleid, impulsief, rusteloos of juist dromerig, moeite met plannen… AD(H)D is een combinatie van gedragskenmerken die meestal naar voren komen in de kindertijd. Vaak wordt AD(H)D op latere leeftijd minder, maar veel mensen blijven er last van houden. Praktijk OP WEG Bleiswijk begeleidt en coacht volwassenen om op een positieve manier met AD(H)D om te gaan. Je leert denken in mogelijkheden en krijgt meer regie over je leven. De behandeling bestaat uit psycho-educatie, coaching en cognitieve therapie. Voor instelling op en gebruik van medicatie kun je terecht bij landelijke vestigingen met gespecialiseerde AD(H)D-teams of bij je eigen huisarts.
Hoogsensitiviteit
Als je hoogsensitief bent (HSP, highly sensitive person) heb je een aangeboren sensitiviteit voor omgevingsprikkels (bijv. geluid, licht, geur) en ben je gevoeliger voor emoties, pijn en genot. Ook ervaar je meer en intenser dan anderen en wordt deze informatie grondiger verwerkt. Daarom heb je meer tijd nodig om prikkels te verwerken en ervan te herstellen. Hoogsensitiviteit is geen stoornis: je bent HSP, je kunt het niet ‘hebben’. Het hoeft geen probleem te zijn als je er goed mee om weet te gaan. Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Deze sensitiviteit biedt in veel gevallen grote voordelen. Zo ben je vaak goed in gedetailleerd werk en in het opsporen van fouten en doorzie je sociale processen. Je kunt intens genieten van muziek, kunst en natuur en ben alert op gevaar. Door je grote empathie kun je veel betekenen voor anderen.
Toch hebben veel HSP-ers klachten. Overprikkeling ligt namelijk altijd op de loer, zeker in onze drukke maatschappij. Een HSP is gevoeliger dan anderen voor stress en loopt meer risico op burn-out, depressie of angstklachten, zeker wanneer je je in een nare (werk-)omgeving bevindt. De kunst is dan om omstandigheden te optimaliseren en veel herstelmomenten in te bouwen. Als het HSP-zijn jou belemmert in je leven is het goed om samen te kijken naar mogelijkheden om er beter mee om te gaan.