Wat is EMDR?
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een bewezen effectieve behandelmethode die o.a. kan worden toegepast bij ’t verwerken van nare traumatische ervaringen. Zo kun je last blijven houden van heftige emoties, levendige beelden, lichamelijke reacties of vermijdingsgedrag. EMDR kan het natuurlijke verwerkingsproces in de hersenen weer op gang brengen zodat de verwerking alsnog kan plaatsvinden. EMDR kan een onderdeel van je behandelplan zijn als je bijvoorbeeld last hebt van een angststoornis, PTSS, depressie, dwang of weinig zelfvertrouwen door een negatief zelfbeeld.
Door middel van EMDR neemt de kracht en emotionele lading van een nare herinnering af. Klachten verminderen of verdwijnen in slechts enkele sessies en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is.
Hoe werkt het?
Tijdens de behandeling wordt de lading van een nare gebeurtenis naar voren gehaald. De activiteit tussen beide hersenhelften wordt gestimuleerd door klikjes, (afwisselend rechts en links) via de koptelefoon te laten horen of door te vragen vingerbewegingen te volgen. Eén van de verklaringen is dat EMDR de REM-slaap imiteert, de fase waarbij de ogen ’s nachts snel heen en weer gaan: hierbij worden herinneringen verwerkt en ontstaat geestelijk herstel.
Werkwijze
De behandeling start met een intakegesprek waarin naar de oorzaak van de klachten wordt gekeken. Naast de hulpvraag wordt ook het gewenste doel van de behandeling besproken. Bovendien maak ik een taxatie van jouw balans tussen draagkracht en draaglast. Hieruit zal naar voren komen of EMDR de meest geschikte behandelmethode is en wordt uitleg gegeven over de procedure en mogelijke reacties.
EMDR heeft een protocollair karakter en de behandeling moet plaats vinden onder begeleiding van een vakbekwame therapeut. Ook goede voorbereiding en nazorg zijn belangrijk voor het proces. Bij een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis zijn 3 sessies meestal voldoende; bij complexe problematiek moet je rekenen op zo’n 6 tot 10 sessies.
Effect van EMDR
Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten van de behandeling nog even doorwerken. Dat is goed, want EMDR stimuleert het natuurlijke verwerkingsproces in de hersenen. Nieuwe emoties of beelden kunnen dan naar voren komen, je kunt je heel energiek of juist ontzettend moe voelen. Meestal ontstaat er binnen enkele dagen een nieuw evenwicht. Plan daarom rond de sessies altijd voldoende hersteltijd in.